Direktlänk till inlägg 17 november 2013

Adhd myt

Av from-som-ett-lamm - 17 november 2013 10:42

Hittade det här inlägget på Facebook idag.....så jävla bra :))))))
Finns att hitta på den här sidan http://munderbar.wordpress.com, och inklistrat därifrån här nedan :)Den mest korkade ADHD-myten: Man kan medicinera bort dålig uppfostran
Posted on augusti 18, 2012 | 40 kommentarer
Läste ytterligare en debattartikel på temat ?Vi medicinerar barn i stället för att uppfostra dem? idag. Jag tänker inte ens länka till eländet, så illa skriven var den.

Resonemanget lyder ungefär så här: ?Dåliga föräldrar får stökiga barn. I stället för att ta sitt ansvar sätter psykiatrin felaktiga ADHD-diagnoser och får de oansvariga föräldrarna att ge barnen droger, droger som gör dem fogliga.?

Varianter på det här temat är huvudspåret i de mest utbredda myterna kring ADHD, men det är också den allra mest korkade myten. Varför?

För att den som inte har ADHD får ingen sådan effekt av ADHD-medicin! Det går inte att medicinera ouppfostrade barn och få dem ?fogliga?. Eller, som någon kring ungdomar med ADHD kanske snarare skulle säga, det går inte att medicinera barn utan svårigheter så att deras vardag börjar fungera.

ADHD-medicin, metylfenidat, är det som i media oftast kallas ?amfetamin?. Det är också är en myt, totalt larv eftersom metylfenidat är lika mycket amfetamin som potatis är vodka som ni kan läsa om här och här, men det är inte det som det här inlägget handlar om, så åter till ämnet.

Jag tar det en gång till. ADHD-medicin påverkar inte förmågan att klara vardagen hos människor som inte har ADHD. Alls. Varken positivt eller negativt. Det går inte att medicinera bort dålig uppfostran, varken med ADHD-medicin eller droger, för det GER INGEN SÅDAN EFFEKT!

Visst kan du som har en normal hjärna känna dig lite piggare av centralstimulantia. Men det ungefär allt som kommer att hända i normala terapeutiska doser. Du lär inte bli foglig, och jag vågar garantera att din uppfostran inte mirakulöst förändras till det bättre. Det är tveksamt om din omgivning kommer att tycka att ditt beteende är särskilt annorlunda, och du får inte plötsligt förmågan att följa instruktioner, planera framåt eller organisera din vardag. Ditt liv blir inte mycket enklare och dina studieresultat blir inte, enligt nya studier, mycket bättre. Om du inte har ADHD-drag utan att veta det, förstås.

Vad betyder då detta? Att det barn eller den ungdom du möter som har effekt av sin medicinering har det för att personen har grundläggande problem med blodflöde och dopaminhalter i hjärnan, som förbättras av medicinen. Det är detta som i dagligt tal kallas ADHD, och det har inte ett dyft med uppfostran att göra, lika lite som diabetes eller fräknar har med uppfostran att göra. Den som inte har problem med dopamin och blodflöde kommer inte att uppvisa någon skillnad efter att ha tagit medicin. Ouppfostrade ungdomar förblir ouppfostrade, även om någon skulle tvinga i dem ADHD-medicin. De blir varken fogliga eller trevliga som av ett trollslag. Det är bara personer som har en annorlunda hjärnfunktion som fungerar bättre med ADHD-medicin, även om just foglighet, det som inom psykologin kallas följsamhet, inte precis är det som påverkas mest.

Så snälla du som veeeeeeet att ungen som får medicin för att bli foglig egentligen bara är en snorunge utan hyfs: Kontakta Karolinska Institutets forskare i neuropsykiatri. Gör det. För om du har rätt, då har du gjort en upptäckt av samma dignitet som när Columbus upptäckte Indien. Förlåt, Amerika.

Gör mig en tjänst om du gillade det här inlägget: Dela med dig av det. För sånt här dravel får helt enkelt inte fortsätta att spridas ohämmat i Sverige på 2000-talet. Vi vet för mycket om ADHD idag för att acceptera mytspridning och påhopp av det här slaget.Kommer helt klart följa den här bloggen i fortsättningenfet textfet textfet text

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av from-som-ett-lamm - Söndag 15 mars 08:36


Jävla skit Corona

Av from-som-ett-lamm - Söndag 8 mars 23:31

Fredag efter jobbet var jag helt slut men gick ändå och tränade, vilket var en nära döden upplevelse.... Kom hem, åt, duschade och redan kl tio låg jag i säng. Lördags morgon ringde larmet kl 7;30 och när jag ställde mig upp small det här t...

Av from-som-ett-lamm - Torsdag 5 mars 20:27


Den här veckan har verkligen rusat förbi. Piggare i går så jag tränade med teenie och fina vännen T ...

Av from-som-ett-lamm - Tisdag 3 mars 19:39


Sov knappt i natt vilket helt klart har att göra med att jag i går efter jobbet sov i 1 1/2 timme....mitt på dagen, som en gammal gubbe, gubbvila helt enkelt ;) I morse när kl ringde var jag helt slut, ont i halsen (?) och ont i huvudet,kände mig he...

Av from-som-ett-lamm - Måndag 2 mars 21:53


Första dagen på jobbet och första dagen på en barnledig vecka. Eftersom jag har kort dag på måndagar så var det ingen konst att klara av den första dagen på jobbet efter en veckas slappande. Saknar ju alltid mina barn när dom inte är hos mig men fi...

Presentation

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ From-som-ett-lamm med Blogkeen
Följ From-som-ett-lamm med Bloglovin'

Årets toppen

4/10 kanelbullens dag, perfekt tillfälle att äta en massa kanelbullar utan att skämmas ett endaste dugg :)

 

13/10 jag har tjejmiddag med en massa härliga tjejer :)

 

21/10 Tjejerna har handbolls cup :)

 

27/11 Invigningsshow på Friends Arena

 

10/11 Tindras dans avslutning

 

18/11 Handbolls cup.

 

24/11 Mickes 40års fest

 

8/12 Cocktail party

 

15/12 Handbolls cup.

 

24/12 julafton med hela familjen samlad LYCKA!

 

 

 

 

Veckans hiss

Nattvandrarna

Veckans diss

Stress

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se