Direktlänk till inlägg 9 september 2015

Alkoholist?

Av from-som-ett-lamm - 9 september 2015 10:06

Vad gör en person till alkoholist?
Är det när hen måste dricka från dess att den går upp på morgonen, eller när hen ligger och sover i sin egen avföring, eller när hen sitter på parkbänken och skrålar?

Enligt Wikipedia är alkoholism det här:
Alkoholism är en term med flera och ibland motsatta definitioner. I allmän och historisk användning refererar alkoholism till ett tillstånd av fortsatt konsumtion av alkoholdrycker trots de hälsoproblem och negativa sociala konsekvenser det orsakar.

Lämnar ju fritt att tolka tänker jag.
Min tolkning är den här:
Om hen varje gång hen dricker blir så full att hen inte minns vad som hände dagen efter, eller varje gång hen dricker inte riktigt kan sluta, eller varje gång hen dricker blir otrevlig, "jobbig", tjatig, aggressiv och/eller gör saker som hen inte kan stå för efteråt.
Eller att varje gång hen dricker måste hen ha hjälp hem.
Tänk hur många man har träffat genom åren som har druckit så här utan att reflektera över det.
Visst har jag varit full och gjort tokiga saker, det kan alla göra utan att det är ett problem....det är mer när det blir ett återkommande inslag.

En i min närhet har det här problemet.
Inte varje gång hen dricker dock, men kontinuerligt genom åren har hens drickande gett konsekvenser som har gett "sociala negativa konsekvenser" och fysiska, mentala konsekvenser och dessutom har det drabbat personer i dennas omgivning.
Hen lyckades ställa till det rätt så rejält sista gången hen drack, så pass att hen nu inser att hen inte kan dricka.....alls.
Ett bra och moget beslut.
MEN hur lätt är det att låta bli när tiden gått och alla minnen bleknat?
När hen börjar ursäkta sig själv med ord som; "så farligt var det nog inte" och/eller "jag är äldre nu och kan nog hantera mitt intag" mm mm.
Hur ska hen kunna låta bli att börja dricka igen?

Visste ni att alkohol är den smutsigaste drogen?
Den ger sig på ALLA organ i kroppen.
Nervsystemet, blod och blodkärl, levern, bukspottskörteln, hjärnan, hjärtat osv osv
Och så här skriver Wikipedia:
Alkohol (etanol) är en psykoaktiv drog[16][17], och en av de mest vanliga missbrukade drogerna i världen.[18] Dryckeskultur, och social stigma gör att många människor inte ser alkohol som en drog eftersom det är en viktig del för dem i sociala tillställningar. I dessa länder föredrar unga helgdrickare att kalla sig själva för hedonistser hellre än helgdrickare[19] eller reakrationella droganvändare.
Underkända studenter ställer sig ofta utanför kategorier av "seriösa" eller "anti-sociala" drickare.[20] Hur som helst, runt 40 procent av amerikanska studenter[21] kan räknas som alkoholister enligt ny kriteria i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders 5.

385 000 barn har föräldrar som dricker för mycket alkohol. Det betyder att omkring 20 procent av alla barn lever i hushåll där någon vuxen dricker så mycket alkohol att det riskerar föräldrarnas egen hälsa, så kallat riskbruk. Dessa barns uppväxt och trygghet påverkas av föräldrarnas drickande och de löper även en ökad risk att utveckla egna missbruksproblem.

Denna text hittade jag på ett ungdomsforum "tänk om"
Varför är alkohol farligt för unga?

Hjärnan utvecklas och påverkas
Eftersom hjärnan utvecklas ända upp till 25-årsåldern är ungas hjärnor mer ömtåliga än vuxnas. Känsligheten förklarar varför risken att bli beroende av alkohol ökar ju tidigare i livet man börjar dricka. Delarna i tonårshjärnan mognar också i olika takt. Intellektet är till exempel färdigutvecklat flera år före känsloregleringen. Det betyder att en tonåring kan verka mogen och ansvarsfull, men vid upprymdhet, stress eller ilska handla helt stick i stäv med sitt förstånd ? på ren impuls. Eftersom alkohol sänker bedömningsförmågan och släpper på hämningar är det särskilt svårt för tonåringar att kontrollera sina känslor och beteenden om de dricker.

Alkohol och skador
Alkohol är farligt för både växande och fullvuxna kroppar, men kroppstorleken har betydelse. En liten kropp har inte så mycket kroppsvätska att späda ut alkoholen med, vilket gör att det går snabbare att bli berusad. Rent fysiologiskt har flickor sämre förmåga att bryta ner alkohol än killar, vilket gör att de ännu lättare tar skada. Risken att drabbas av akuta skador på grund av alkoholkonsumtion är särskilt stor bland unga. Förutom akut alkoholförgiftning räknas skador orsakade av till exempel olyckor eller misshandel. I undersökningen Skolelevers drogvanor 2013 uppger över tolv procent av eleverna i gymnasiets årskurs två att de råkat ut för en olycka eller skadats i samband med att de druckit alkohol. Ungefär tre procent av gymnasieeleverna hade behövt uppsöka sjukhus eller akutmottagning efter att ha druckit.

Alkohol våld och olyckor
I åtta av tio fall av våldsbrott finns alkohol med i bilden. Oftast är det förövaren som är berusad och i hälften av fallen även offret. Risken för alla typer av olyckor ökar eftersom det allmänna omdömet försämras avsevärt av alkohol. Trafikolyckor, fallolyckor, brandolyckor och drunkningsolyckor är bara några av de olyckor som är återkommande. Och dessutom skapar alkohol ofta relationsproblem av mer allvarlig karaktär. Undersökningar visar på att många tonåringar har hamnat i gräl med sina kompisar, haft sex fast de egentligen inte ville eller haft sex utan att använda skydd på grund av att de har varit berusade.

Alkohol och sex
Statistiskt sett verkar ungdomar ta mer sexuella risker. Risktagandet sker också ofta under alkoholpåverkan. Den som dricker har lättare att passera de spärrar som normalt finns, oavsett om det handlar om kramar, sex eller våld. Detta kan leda till att man gör sådant man inte skulle göra i nyktert tillstånd, till exempel som att ha sex med tillfälliga sexpartners och att ha oskyddat sex.
Det förekommer att både unga killar och tjejer har sex ofrivilligt när de är berusade. I undersökningen Skolelevers drogvanor 2013 uppger till exempel nära åtta procent av andra årets gymnasieelever att de haft oönskat sex i samband med att de druckit alkohol. Att utsättas för ofrivilliga sexuella handlingar är lika vanligt bland tjejer och killar som konsumerar alkohol i den här åldern. Konsumtionsnivån påverkar problemen; ju oftare och ju mer alkohol ungdomarna dricker, desto vanligare är konsekvenser som oskyddat och ofrivilligt sex.

Vidare

Alkohol och andra droger
De allra flesta som testar droger gör det efter att ha druckit alkohol och blivit berusade. Av det kan man dra slutsatsen att ett av de säkraste sätten att hålla sin tonåring borta från droger är hjälpa honom eller henne att avstå från alkohol. Även tobak och alkohol tycks gå hand i hand.

De flesta av världens länder har lagar som begränsar framställning, försäljning och konsumtion av alkoholdrycker MEN det är tillåtet, säljs fritt, är både lagligt och accepterat.
Vi firar med alkohol, v bjuder varandra på alkohol, vi bjuder våra barn och deras kompisar på det så fort dom fyllt arton.

Alkohol är ett gift, en drog precis som amfetamin, heroin, hasch och kokain så var försiktiga när ni konsumerar och tänk på hur ni beter er när ni dricker, hur mycket och hur ofta ni dricker, hur berusade ni blir framför era barn och fundera på hur viktig och vilken betydelse alkoholen har för er.

Over and out

 
 
batmanbebis

batmanbebis

9 september 2015 10:12

Min tanke är att man är missbrukare av något när det påverkar ens vardag, ekonomi, relationer, hälsa, arbete.
Så med just alkoholism så finns det ju dom som dricker sig redlösa varje helg, men aldrig en vardag..Då har man absolut ett missbruksbeteende fast det inte sker varje dag.

http://www.batmanbebis.bloggplatsen.se

from-som-ett-lamm

9 september 2015 10:35

Precis :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av from-som-ett-lamm - 4 oktober 2023 22:13

Brevet till dig Du har blockat mig vilket jag tycker är både fånigt och tråkigt. Och ärligt talat, varför? Jag är inget hot mot Varken dig eller henne? Hur som, jag ville skriva till dig om oss.  När jag fick cancer för snart 2 år sedan rensa...

Av from-som-ett-lamm - 26 januari 2023 21:53

En operation, flera komplikationer,viktuppgång, ett knöligt bröst och ett lymfödem senare, är jag tillbaks. Eller tillbaks och tillbaks. Det går långsamt framåt, alldeles för långsamt för att passa mig. Jag tränar så gott det går och har nu börjat ...

Av from-som-ett-lamm - 21 juli 2022 12:33

14 juli och jag åker till sös för att få ett besked. Spänd som en fiolsträng blir jag och min fina vännina satta i varsin stol i läkarens rum. Läkaren öppnar med; jag har tråkiga nyheter... Jag kan knappt andas och det känns som rummet snurrar,...

Av from-som-ett-lamm - 9 juli 2022 14:58

Efter en helt fantastisk vecka i Italien damp det ner ett brev från bröstcentrum i Stockholm.Två veckor innan Italienresan är jag på den årliga mammografin och nu vill man att jag kommer på ett återbesök. Måndag den 4 juli är jag på återbesök för en ...

Av from-som-ett-lamm - 5 oktober 2020 22:28

Inte skrivit på en evighet men allt rullar på i en väldans fart. Jobb, tonårs barn, träning och ev ett lägenhetsbyte på gång. Eller rättare sagt två ev byten, en 2a i samma område jag bor i nu eller en 3a i ett område en bit härifrån, står i valet ...

Presentation

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Årets toppen

4/10 kanelbullens dag, perfekt tillfälle att äta en massa kanelbullar utan att skämmas ett endaste dugg :)

 

13/10 jag har tjejmiddag med en massa härliga tjejer :)

 

21/10 Tjejerna har handbolls cup :)

 

27/11 Invigningsshow på Friends Arena

 

10/11 Tindras dans avslutning

 

18/11 Handbolls cup.

 

24/11 Mickes 40års fest

 

8/12 Cocktail party

 

15/12 Handbolls cup.

 

24/12 julafton med hela familjen samlad LYCKA!

 

 

 

 

Veckans hiss

Nattvandrarna

Veckans diss

Stress

Ovido - Quiz & Flashcards