Direktlänk till inlägg 17 januari 2013

Föräldraskap

Av from-som-ett-lamm - 17 januari 2013 08:01

Häromdagen på morgonfyran pratade barnpsykologen om curling, gränssättning osv. Hon upplevde att det blivit värre, och jag delar hennes upplevelse.
Föräldrar i dag orkar inte eller är rädda för att barnen inte ska tycka om dom om dom gränsar.
Men vilka förutsättningar får ett barn som inte blir gränsad? Det är en förälders jobb och ansvar att lära sina barn rätt och fel, vem ska annars lära barnen det?
Jag har hört barn kalla sina föräldrar för idiot, kärring och dumhuvud eller tom slagit eller kastat saker på sina föräldrar, föräldrarna har i sin tur skrikit tillbaka, så säger du inte till mig sen har det inte pratats mer om saken....?
Jag har sett barn göra saker som är direkt farliga för andra eller för dom själva och när föräldrarna har fått veta har dom antingen förnekat eller så har dom förminskat eller ursäktat beteendet istället för att ge sina barn konsekvenser av sitt beteende, det är ju liksom så man lär sig skilja på rätt och fel.....eller?
För att inte tala om föräldrar som låter sina barn välja när dom är alldeles för små, tex en förälder ska lämna sitt barn på dagis och säger till barnet, ska vi gå in.....? Barnet svarade så klart nej och vad ska föräldern göra då, sjukskriva sig och vara hemma eller?? Nej skulle inte tro det va!
Är ju betydligt mycket enklare att säga, nu går vi in, och man kan ju tycka att en förälder borde ha lärt sig det efter 2 år, visst!?
Alla föräldrarna måste väll vilja sina barns bästa kan man ju tycka, men ibland undrar jag verkligen. För hur tänker dom att barnen ska lära sig rätt och fel och göra bra val i sina liv, klara av det social livet utanför hemmet som unga vuxna och som vuxna?!
Jag är verkligen inte en perfekt förälder men för mig är det självklart och precis lika viktigt som att ge kärlek är det att lära mina barn skillnaden på rätt och fel, att jag gränsar dom att jag ger konsekvenser ( hur jobbigt det än är) att jag inte ger för mycket val möjligheter beroendes på deras förmåga att välja.
Är på riktigt orolig när jag tänker på framtiden, hur ska dessa barn klara sig som tonåringar, hur kommer dom bli som medmänniskor och hur ska deras föräldrar kunna ursäkta lathet och rädsla när deras barn som tonåringar/unga vuxna gör fel val i livet?
Jag säger inte att unga människor inte kan välja fel ifall dom blivit gränsade, lärt sig rätt och fel mm men förutsättningarna är betydligt mycket bättre och det VET jag !!!!

Over and out

 
 
Ting

Ting

17 januari 2013 09:04

Word.
Handling - konsekvens.
Ramar och regler.
Finns fan inget värre än fri uppfostran.
Stackars barn.
Det är svårt att vara föräldrar, omöjligt att vara en bra.
Men man måste alltid göra sitt bästa.

http://youknowting.blogspot.se

from-som-ett-lamm

17 januari 2013 12:32

Vi är rörande överens:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av from-som-ett-lamm - 4 oktober 2023 22:13

Brevet till dig Du har blockat mig vilket jag tycker är både fånigt och tråkigt. Och ärligt talat, varför? Jag är inget hot mot Varken dig eller henne? Hur som, jag ville skriva till dig om oss.  När jag fick cancer för snart 2 år sedan rensa...

Av from-som-ett-lamm - 26 januari 2023 21:53

En operation, flera komplikationer,viktuppgång, ett knöligt bröst och ett lymfödem senare, är jag tillbaks. Eller tillbaks och tillbaks. Det går långsamt framåt, alldeles för långsamt för att passa mig. Jag tränar så gott det går och har nu börjat ...

Av from-som-ett-lamm - 21 juli 2022 12:33

14 juli och jag åker till sös för att få ett besked. Spänd som en fiolsträng blir jag och min fina vännina satta i varsin stol i läkarens rum. Läkaren öppnar med; jag har tråkiga nyheter... Jag kan knappt andas och det känns som rummet snurrar,...

Av from-som-ett-lamm - 9 juli 2022 14:58

Efter en helt fantastisk vecka i Italien damp det ner ett brev från bröstcentrum i Stockholm.Två veckor innan Italienresan är jag på den årliga mammografin och nu vill man att jag kommer på ett återbesök. Måndag den 4 juli är jag på återbesök för en ...

Av from-som-ett-lamm - 5 oktober 2020 22:28

Inte skrivit på en evighet men allt rullar på i en väldans fart. Jobb, tonårs barn, träning och ev ett lägenhetsbyte på gång. Eller rättare sagt två ev byten, en 2a i samma område jag bor i nu eller en 3a i ett område en bit härifrån, står i valet ...

Presentation

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Årets toppen

4/10 kanelbullens dag, perfekt tillfälle att äta en massa kanelbullar utan att skämmas ett endaste dugg :)

 

13/10 jag har tjejmiddag med en massa härliga tjejer :)

 

21/10 Tjejerna har handbolls cup :)

 

27/11 Invigningsshow på Friends Arena

 

10/11 Tindras dans avslutning

 

18/11 Handbolls cup.

 

24/11 Mickes 40års fest

 

8/12 Cocktail party

 

15/12 Handbolls cup.

 

24/12 julafton med hela familjen samlad LYCKA!

 

 

 

 

Veckans hiss

Nattvandrarna

Veckans diss

Stress

Ovido - Quiz & Flashcards